6 Grunner til å droppe Flash på Nettsiden din

Temaet rundt Adobe Flash har jeg holdt meg unna så langt. Ikke fordi jeg ikke har noen meninger rundt temaet, men rett og slett fordi jeg stort sett aldri støtter på det i forbindelse med noen av kundene mine sine nettsider. Dette var helt inntil nylig, når jeg jobbet på en SEO-case for en strømleverandør.

how to increase penis size

Her er 6 grunner til hvorfor du taper på å bruke Flash på din nettside:

1. Du får dårligere resultater i søkemotorene

Det finnes metoder for å gjøre flash enklere å lese for søkemotorene, men det er et herk allikevel. Flash er en elendig løsning uansett.

Nylig jobbet jeg med en strømleverandør hvor målet var å gjøre nettstedet mer optimalisering for søkemotorene. På en landingsside forklarte de hvordan man enkelt kunne bytte strømleverandør. Denne byttet jeg umiddelbart ut med en ny AJAX-versjon som ga samme funksjon.

Resultat? Landingssiden rykket opp 3 nivåer i Google innen uken var over.

2. Det tar lengre tid å laste ned siden.

Dette er også en ting Google ikke liker. Enda verre, dine besøkende liker det ikke. Jo lengre dine besøkende må vente på innholdet, jo større er sjansen for at de danser over tilbake-knappen.

3. Det spiser opp maskinkraft

De fleste som leser denne bloggen sitter nok ikke på maskiner stort eldre enn 1 år. Om du ikke driver et IT-nettsted, gaming-portal eller webmaster blogg, så er sjansen for at dine besøkende i gjennomsnitt har langt eldre maskiner. Ta deg bare en tur hjem til din mor og far. Kanskje til og med besteforeldre. Snakker vi nye datamaskiner her?

Flash sluker CPU kraft og det er ikke rent  sjeldent at nettleserene henger seg opp, på enkelt maskiner kan hele maskinen låse seg.

4. Apple liker ikke flash, derfor kan ikke du heller gjøre det.

Du skjønte vel at jeg tuller? Du må gjerne like flash om du vil. Men, det betyr ikke at Apple gjør det og siden Apple står bak produkter som iPhone, iPod og iPad, så når ikke dine fine flash-underverker gjennom til brukere av disse enhetene.

Om du ikke har bodd under en stein, så har du kanskje også fått med deg at disse har hatt en ENORM vekst.

Inside-tips: iPad er HOT. Når den blir lansert i Norge, så kommer alle til å vil ha en.

5. Flash krever en flash-ekspert

Det kryr av frilansere, byråer, tenåringer og indere som kan hjelpe deg om du har problemer med HTML/CSS-koden din. Om du derimot får problemer med Flash, så må du ha en flash-designer/utvikler til å hjelpe deg. Da kan fort kostnadene gå opp!

6. Flash kan ikke printes, lagres eller bokmerkes.

Selv om du er en fotograf som ønsker å beskytte bildene dine, så ser jeg ikke fordelen med å ikke la brukere kunne printe, lagre eller bokmerke bildene dine. Om en person på liv og død vil gjøre dette, så kan det uansett gjøres gjennom å ta et skjermbilde. Hvorfor ikke heller da bare vannmerke alle bilder og få gratis markedsføring når andre drar bildene dine utenfor nettstedet ditt? Kanskje du til og med får en lenke som takk?

Det er mange flere grunner til hvorfor du ikke skal bruke Flash i tilfeller hvor HTML med sine støttespillere også kan gjøre jobben. Jeg utfordrer herved flash-entusiaster til å komme med flere enn 6 grunner til hvorfor man skal bruke flash fremfor HTML (med sine støttespillere) til å utforme nettsiden.

Noen som tar utfordringen?

Er ikke Flash bra for noen verdens ting?

Det kan fort være at noen fra den digitale reklamebransjen skyter meg nå, men Flash fungerer vel bra for reklame og bannere? Det kan selvfølgelig bli for mye av det gode av dette også, på enkelt nettsider (Ref: VG og DB).

Kenneth Dreyer

Rådgiver at Inevo
Dette er min personlige blogg. Jeg er lidenskapelig opptatt av teknologi, markedsføring og design. Dette vil i hovedsak være temaene på bloggen min.

Latest posts by Kenneth Dreyer (see all)

3 thoughts on “6 Grunner til å droppe Flash på Nettsiden din

 1. Hei,
  dette støtter jeg altså. Det er greit at det finnes mange sider som er fine i flash, men det betyr ikke at jeg alltid skal gidde å sitte å vente på at siden skal laste. Noen nettside i flash kommer jeg nok aldri til å gidde å lage nei.

  • Indeed. Flash har sine nytteområder, men i de aller fleste tilfellene jeg ser Flash i bruk ødelegger de brukeropplevelsen..

 2. Det fine med Steve Jobs Flash-boikott, HTML5, CSS3 og kommende webstandarder, er at det nå endelige er mulig å gjøre helt elementære ting i HTML, i motsetning til tidligere, da eneste alternativ var Flash.
  Det triste med dette, er at de som bruker nettet og som passivt får med seg denne debatten sitter igjen med en enten eller mening. Det handler ikke om at Flash er dårlig eller hva som er best/verst. Det handler om hvilket verktøy en skal bruke hvor. Flash er et verktøy på lik linje med andre webteknologier, som er til for å kunne levere engasjerende og rike webopplevelser – noe jeg tror det vil være et behov for så lenge ”the world wide web” eksisterer.
  Hva angår look’n feel, nydelige og annerledes webopplevelser er Flash fortsatt uerstattelig.
  Men, de fleste nettsider i dag lever av godt innhold, og da kan (og burde) det aller meste løses med HTML, evt. med et dryss av jQuery/HTML5/CSS3. Så får vi håpe, nå som W3C standardene fortsetter i denne retningen, at Flash kanskje forsvinner fra steder hvor det ikke bør være.

Comments are closed.