Derfor må vi satse milliarder på superbredbånd

Superbredbånd

I den siste tiden har det vært mye snakk blant teleekspertene om hvorvidt det er lønnsomt å investere i superbredbånd eller ikke. I front finner vi daglig leder i Norsk Telecom, Tore Aarønæs, som mener det ikke er nødvendig. Han poengerer at det er et tapsprosjekt. Norsk Telecom definerer superbredbånd som nettforbindelser med hastigheter over 25 Mbit/s.

Jeg kan være enig med Tore Aarønæs om man kortsiktig skal se på bunnlinjen. Mest sannsynlig vil man ikke tjene penger de første årene, da utbyggingskostnadene er svært høye. I tillegg er det ikke til å legge skjul på at det er underholdningstjenester og fildeling som i dag krever mest bredbånd. Her har nok Tore Aarønæs rett.

Typisk norsk å undervurdere fremtiden

Fremtiden krever raske internettlinjer som tåler stor belastning. Vi kommer til å ha flere datamaskiner, tablets og mobiler per husholdning. Andre ting i hjemmet kommer også til å være koblet mot internett (kjøleskapet, alarmsystemet, varme). TV-en forsvinner ikke, men innhold får vi fra internett. Musikk streames fra internett. Familiebilder, video og dokumenter lagres over internett.

Flere vil også ha mulighet til å koble seg på kontoret hjemmefra. Spesielt de som bor utenfor storbyene kommer til å kreve dette.

Her er det viktig å ikke tenke for kort. Se bare på økningen i behovet de siste 5 årene – den har skutt i været. På lik linje som man bygger veier med en investeringshorisont på 20-30 år, så bør man gjøre det samme med internett.

Rask internett er viktig for lokalsamfunnet

I dag har nesten en hver region i Norge et eget vekstråd som jobber med å fremme kommunene sine. De sloss også om plassering av skoler og sykehus. Disse gir trossalt utdanning og arbeidsplasser. I tillegg flørter kommuner som aldri før med store bedrifter som leter etter nye steder å sette opp næringsbyggene sine. Det investerer også i kultur, bedre veier og fine utområder.
college essay service
Det neste nå blir å investere i internett. God internett gir deg mulighet til å bo lengre vekk fra kontoret. God internett gjør det lettere å henge med i fremtiden, for de som er interessert i det.

Internett er for mange som oksygen

De unge velger internett fremfor venner. De synes internett er mer viktig enn å ha bil. I dag ser folk på internett som en integrert del av livet sitt. Hvordan kan da et lokalsamfunn argumentere mot utbygging av bedre internett?

For meg er det tydelig at Tore Aarønæs ikke vet hva han prater om. Han har kanskje rett i at dagens konsum som krever superbredbånd går til underholdning og fildeling, men samtidig klarer han ikke fjerne skylappene og se retningen vi går i. Han påpeker at vi må skille mellom hva som er nyttetjenester og ikke. Alle som jobber med kultur skal da være glad Tore Aarønæs ikke er i deres bransje, for der går det vel jevnt mer penger inn enn det kommer ut igjen.

Raske linjer kommer til å bli enda viktigere for underholdning, men det kommer også til å bli mer viktig for næringslivet. Hjemmekontor, videokonferanser og raskere synkronisering er eksempler på dette – alle områder som vil øke. Vi må også spørre oss hva annet som vil komme i fremtiden? Det må vi også være klare for.

Til slutt vil jeg avslutte med noen kjente sitater fra teknologibransjen..

5 datamaskiner er nok for hele verden
- Tidligere IBM Sjef

640 Kb minne burde være nok for alle
- Bill Gates, Microsoft

Internett er en flopp
- Leif Osvold, 1996

Blir dette den neste?

Vi trenger bare 10 mbps per husholdning
- Tore Aarønæs, 2012

765qwerty765

Kenneth Dreyer

Rådgiver at Inevo
Dette er min personlige blogg. Jeg er lidenskapelig opptatt av teknologi, markedsføring og design. Dette vil i hovedsak være temaene på bloggen min.

Latest posts by Kenneth Dreyer (see all)

Comments are closed.