Good news før bad news – Hvorfor Spotify går feil

Spotify på Mac

Spotify kom i dag med nyheten om at gratisbrukere vil få gratistiden sin betydelig innskrenket. Her er hovedpunktene:

 • Nye brukere vil kunne bruke tjenesten slik den er i dag i 6 måneder.
 • Brukere registert 1. November 2010 eller tidligere vil bare kunne spille en låt maks 5 ganger.
 • Total lyttetid blir begrenset til 10 timer i måneden (20 minutter om dagen).

Fra et kostnadsperspektiv er dette fullt forståelig. Det er dyrt å gi bort masse gratismusikk og jeg regner med det er mer enn nok gratisbrukere på Spotify.

Problemet for Spotify ligger i timingen. Jeg leser følgenden i blogginnlegget:

“We’ll be bringing out some awesome new features as well as significant improvements over the coming months, which will make the Spotify experience even better.

Å begrensere brukere fra noe de har blitt godt vant til, med et løfte om flere tjenester i fremtiden er en dårlig ide. Det burde heller være omvendt – slipp først de gode nyhetene, så vil man lettere få tilgivelse for de dårlige nyhetene.

update adobe

Er gratisbrukere verdiløse?

Jeg leser i kommentarfelt og på Twitter er dette var et smart trekk av Spotify, siden gratislytterne er verdiløse. Dette er langt fra sannheten. De færreste blir betalende brukere uten å først hat vært gratisbrukere.

På ingen måte prøver jeg å antyde at Spotify må fortsette slik det gjør i dag eller dø. Jeg tror derimot Spotify ville tjent langt mer på å gjøre gratisbrukerene mer avhengige før de starter begrensningen som dytter mot å bli betalende bruker.

Jeg er selv en gratisbruker. Ikke fordi jeg synes Spotify er dyrt eller ikke verdt pengene. Jeg er gratisbruker i protest, da jeg fortsatt venter på en fullverdig iPad app. Jeg blir premium bruker samme dag som iPad-app kommer.

(Jeg ønsker også en bedre søkefunksjon, men er villig til å overse det om iPad-app kommer).

Dette er min grunn til å holde igjen på pengene – hva er alle andre gratisbrukere sin grunn?

zp8497586rq

Kenneth Dreyer

Rådgiver at Inevo
Dette er min personlige blogg. Jeg er lidenskapelig opptatt av teknologi, markedsføring og design. Dette vil i hovedsak være temaene på bloggen min.

Latest posts by Kenneth Dreyer (see all)

2 thoughts on “Good news før bad news – Hvorfor Spotify går feil

 1. Hei Kenneth,

  Jeg betalte ikke for Spotify før jeg ville ha musikk på iPhone, men nå er det på MÅ-HA-DET type nivå. Så at jeg kunne bruke tjenesten gratis på pc fram til jeg også fant ut at jeg trengte det på iPhone var det som “closet meg”.

  De har jo tidligere sagt at strategien er å “gjøre folket avhengige” av Spotify. Så er spørsmålet om det er gjort nok research på at folk rekker å bli avhengige med den kraftig reduserte gratistiden som nå lanseres.

  Jeg mener soleklart at folket burde betale for en såpass god tjeneste som Spotify er, men som en under gjennomsnittet musikkinteressert person ville jeg ikke opplevd dette programmets “magiske verden” om jeg ikke fikk fri tilgang til å begynne med. Og da jeg som deg har min bakgrunn innen markedsføring, så synes jeg det er en spennende diskusjon om Spotify velger riktig strategi her.

 2. Hei Marius,

  Akkurat som deg, så ville jeg aldri prøvd spotify om jeg ikke kunne prøve det gratis. Jeg er glad i musikk, men ikke så glad at jeg ville betalt uten å først prøve.

  Det kan jo diskuteres om dette er Spotify sitt valg – om det er av økonomiske motiver, så synes jeg heller de burde kjørt en investorrunde og ventet til de hadde et bedre produkt (les over), fremfor å begrense før disse store forbedringene kommer. Om det er press fra plateselskapene, så er det jo litt andre boller..

Comments are closed.