Hva beyr finansuroen for oss småbedrifter og gründere?

 

De fleste av oss har fått med seg at Europa står på kanten av en ny finanskrise. Går du inn på økonomiaviser som E24 og DN.no kan vi nesten ikke lese annet. Det store spørsmålet mange småbedriftseiere og gründere sitter igjen med er simpelt – hvordan vil dette påvirke oss?

english essay writing service

Du er heldigere enn du tror

Mange småbedriftseiere er heldigere enn de tror. Fallet for oss er langt lavere enn for de større bedriftene. De større bedriftene har langt flere potensielle problemer enn vi små. Et eksempel er at svært mange ble “sykmeldt” og tok ut permisjoner for å beskytte seg under forrige finanskrise. Det er ingen hemmelighet at det er umulig for en arbeidsgiver å sparke en sykmeldt ansatt.

Planlegg for dårlig pengestrøm

Dette er en annen fordel småbedrifter har ovenfor store bedrifter. Du har kanskje bare deg selv å tenke på. Om du klarer å leve 3 måneder på halvparten av hva du tar ut i lønn nå i dag har du mulighet til å kutte betraktelig i dine lønnskostnader. Store bedrifter derimot kan ikke forlange at deres ansatte skal jobbe 3 måneder til halv lønn. Enda en fordel til småbedriftene.

Hvordan kan en eventuell finanskrise påvirke småbedriftene?

Selv om jeg tror småbedriftene vil bli mindre påvirket av finanskrisen, så betyr ikke det at det vil være business as usual. Her er noen av endringene småbedriftseiere bør forbrede seg på:

  • Kunder vil bli mindre lystne til å gjøre større investeringer eller gjøre andre betydelige endringer.
  • Leverandører vil være raskere på deg når fakturaer forfaller.
  • Kunder vil prøve å presse forfall i det lengste.
  • Vanskeligere å få lån og kreditt.

Generelt vil mange gå i “hi” under finanskrisen. Alle vil ha minst mulig risiko under finanskrisen og fokuset vil ligge på å overleve til det er over. Samtidig vil de med god kapital oppstart bruke finanskrisen til å kjøpe seg opp, slik at de kommer enda sterkere ut når det er over.

Hva kan småbedrifter gjøre for å forberede seg?

Kutt kostnader:

Gå gjennom regnskapet og kutt alle unødvendige utgiftsposter. Betaler du kanskje noen lisenser du knapt bruker? Har du et mobilt bredbånd abonnement du aldri bruker? Det aller fleste ligger å betaler på et eller annet de sjeldent eller aldri bruker, som ikke er viktig for videre drift.

Optimaliser kostnader:

Det kan være mye å spare ved å optimalisere de kostnadene man allerede har. I år halverte vi telefonregningen i Dreyer Transport ved å velge et abonnement tilpasset hvert bruker i bedriften vår, i tillegg til at vi pratet med de ansatte og oppfordret alle til å være mer bevist på bruken. Betaler du kanskje for en tjeneste som ikke er optimal?

Unngå innkjøp som ikke er viktig for bedriften:

Har du en iPhone 4, men har lyst på en iPhone 4S? Vent heller til vi ser utfallet av krisen (kanskje har iPhone 5 kommet da) og spar pengene.

Ta opp kontakten med (tidligere) kunder:

Finanskrisen har ikke slått oss enda. Begynn og selg inn nå. Mange bedrifter bruker fortsatt penger som om ingenting farlig skulle stå rundt hjørnet. Disse bedriftene er klare til å kjøpe og kan være mer villig til å skrive under på en kontrakt i dag enn de kanskje vil være om 1 år.

Kjør opp markedsføringen nå:

Invester i markedsføring som har fungert tidligere. Ikke sats store penger på noe nytt som kanskje ikke gir avkastning i det heletatt. Jakt ned kundene før krisen eventuelt slår til, slik at du slipper å argumentere hvorfor andre skal bruke penger på deg under finanskrisen – tro meg, det vil ikke bli like lett.

Og helt til slutt må du spørre deg selv…

Hvor viktig er egentlig din bedrift?

Ta en titt på Maslows pyramide og plasser din bedrift. Jo høyere opp på pyramiden du kommer, jo større er sjansen for at din bedrift vil bli påvirket.

Plasser også de viktigeste kundene (eller kundegruppene) du har i pyramiden. Hvor stor er sjansen for at kundene dine må legge inn årene under finanskrisen?

Kenneth Dreyer

Rådgiver at Inevo
Dette er min personlige blogg. Jeg er lidenskapelig opptatt av teknologi, markedsføring og design. Dette vil i hovedsak være temaene på bloggen min.

Latest posts by Kenneth Dreyer (see all)

2 thoughts on “Hva beyr finansuroen for oss småbedrifter og gründere?

Comments are closed.