Test av Jotta Backup

descriptive narrative essay

De siste ukene har jeg hatt muligheten til å prøve ut den norske backup-løsningen Jotta. Jeg skal ikke gå i detalj i alle funksjonalistene til Jotta, da du finner en oversikt over de her. Jeg skal allikevel si kort hva det er:

Jotta er en backup-løsning som ligger i ”bakgrunn” på dataen din og tar løpende backup av områdene på harddisken du vil den skal ta backup av. Denne backupen lagres så på internett, slik at du når som helst har tilgang til det, enten du bruker Windows, Mac, iPhone eller iPad.

Mange vil kanskje umiddelbart tenkte på Dropbox. Det er viktig å merke seg at selv om disse to på mange måter fungerer likt, så er Dropbox ment for å synkronisere mapper mellom datamaskiner og mobile enheter, mens Jotta bare tar backup. Med andre ord vil Jotta fungere bedre om du ikke ønsker synkronisering.

Kort sagt så liker jeg Jotta svært godt. Jeg har til nå brukt Mozy, som har et bedre grensesnitt, flere funksjonaliteter og lengre erfaring. Allikevel går jeg nå over til Jotta – hvorfor lurer du kanskje på?

Med min bruk av både Jotta og Mozy har jeg et formål – sikker backup av mine filer, med minst mulig bry. Applikasjonen må ligge i bakgrunn og gjøre jobben sin uten å forstyrre meg. Både Mozy og Jotta gjør en strålende jobb med dette.

Så hvis begge deler gjør jobben like bra, hvorfor bytte?

 • Jotta har servere i Norge. Dette føler jeg selv gir meg en ekstra trygghet.
 • Jotta er et norsk selskap. Jeg støtter heller opp et norsk IT-eventyr, fremfor et amerikansk.
 • Prisen er det ingenting å si på.
 • Kundeservice på Norsk
 • iPhone og iPad apps.
 • Jotta gjør en utmerket jobb med å følge KISS-prinsippet.

Ergo, Jotta vinner over Mozy i kampen om meg som bruker.

Siden dette er en test av Jotta, så føler bare det er riktig at jeg også nevner noen områder Jotta kan forbedre seg på.

 • Lag en ny forside – forsiden ser ut som om noen har prøvd litt for hardt på et ”web 2.0”-design, uten å helt lykkes.
 • Jobb enda hardere med undersidene – det ser ut som om designer bare hjalp til med rammeverk, så sto Jotta på egne bein når de la inn innhold og tekst (ref. denne kjedelig siden)
 • Grensesnittet i applikasjonene er også for kjedelig. Heldigvis skal jeg ikke behøve å se det ofte.
 • Kunne gjerne tenke meg å velge når på døgnet den skal ta backup (eller luke ut tidspunkt på døgnet jeg ikke vil den skal gjøre det).
 • Varsling om den prøver å ta backup mens jeg sitter på 3G.
 • For guds skyld, lag en skikkelig logo.

Vil du lese mer om Jotta anbefaler jeg å lese hva DinSide, Love Apple og en annen fyr med vakkert navn hadde å si om saken. Har du et spørsmål du ikke får svar på, så kan du jo alltids ta kontakt (så svarer de på norsk!).

Har du prøvd Jotta?

Kenneth Dreyer

Rådgiver at Inevo
Dette er min personlige blogg. Jeg er lidenskapelig opptatt av teknologi, markedsføring og design. Dette vil i hovedsak være temaene på bloggen min.

Latest posts by Kenneth Dreyer (see all)

5 thoughts on “Test av Jotta Backup

 1. Eg er helt enig i det du har skrevet. Har brukt Jotta i ca 6 mnd. og er kjempefornøyd. Grunnen til det er at eg har mye musikk som eg ikke vil miste i datakrasj/brann/tyveri. Leitet på nett og fant Jotta. Det beste med Jotta er at det er norsk , enkelt i bruk og at etter å ha markert mappene ordner det seg selv. Når det gjelder design synes eg den er ok. Savner egentlig ikke noe, muligens mulighet for å kunne slette alt i en engang eventuellt at det kreves et passord.

 2. Bruker “Jotta ubegrenset” på en Windows Homeserver med ca 100 GB bilder og 2 TB hjemmevideoer. Ting tar tid å laste opp selv om jeg har en 20Mbit/s fiberlinje
  WHS støttes ikke av Jotta. men virker ganske bra. Jotta kjører ikke som tjeneste, noe som betyr at når WHS restarter ifm oppdateringer osv – så stopper overføringen opp. Må være litt våken og starte på nytt.

  Alt i alt, godt fornøyd. Ett år koster det samme som en 1TB disk, her slipper jeg bekymre meg over tyveri.

  • Det var et godt poeng som jeg glemte av BjaneR (men som forsåvidt er en del av ordet “backup”) – man slipper å tenke på at backup på egen harddisk skal bli stjålet, huset skal brenne, du søler et glass vann over disken eller at den ramler i gulvet.

 3. Problemet med Jotta er at selskapet (og dermed ansatte) sitter på krypteringsnøkkelen, i motsetning til f.eks CrashPlan hvor bare du vet nøkkelen.

  Dette gjør Jotta helt uaktuelt, og det er utrolig at brukerene ikke skjønner dette.

  Jotta har edle hensikter og passer på de ansatte, men det endrer ikke saken. En uærlig/misfornøyd ansatt er nok til at dette kan bli en enorm skandale.

Comments are closed.