5 ting du trenger for å lykkes med et internettprosjekt

Gjennom de årene jeg har vært aktiv på internett har jeg for lenge siden mistet telling på hvor mange prosjekter og nettsider jeg har vært involvert i. Siden den dagen jeg ført koblet meg på internett har jeg jobbet med titalls personlige prosjekter og enda flere prosjekter for kunder. Gjennom disse årene har jeg fått endel erfaring, noe jeg planlegger å etterhvert dele her på bloggen, slik at andre kan ta nytte av det og fordi det gjerne blir plantet litt dypere inn i mitt eget hode også av å gjøre det slik. Så her er mine 5 ting som øker sjansen for at ditt prosjekt på internett lykkes..

k070

1. Først av alt, sett deg mål og lag en strategi

Alt for mange prosjekter jeg har sett har gått galt på grunn av dette. Mange av de kom seg aldri på internett-engang. Jeg tror dette er fordi folk bare fokuserer på det de selv kan. F.eks hvis en programmererer plutselig får en glimrende ide og innser at han har kunnskapene nødvendig for å utvikle denne ideen, så kaster han ser over det uten å tenke noe videre over hva som skal skje videre. Hva med design og markedsføring?

Det aller første man bør gjøre er å sette seg noen konkrete mål for siden. Eksempler på mål kan være:

 • 500 registerte brukere på 3 måneder
 • 500 påmeldte på nyhetsbrevet etter 2 måneder
 • 40% økning i organisk trafikk etter 5 måneder
 • Kutte kostnader hos Adwords med 15%, uten å minske trafikken innen 2 uker
 • Øke konverteringsraten med 15% innen 3 måneder
 • Tjene 10.000 kroner i måneden ved å putte inn 4 timer per dag innen 6 måneder fra lansering

Det er opp til deg hva slags mål du vil ha. Det som er viktig når du setter deg mål er at de er konkrete, realistiske og målbare. Se f.eks på det siste målet i eksemplene mine. Om du etter 6 måneder tjener 9.000 ved å jobbe 4 timer hver dag har du ikke nådd målet ditt, men du er nærme nok til at det kanskje kan lønne seg å fortsette. Om du derimot bare tjener 1.000 kroner, så bør du kanskje vurdere å prøve noe annet, eventuelt gi opp?

Når du har målene dine må du utvikle en strategi plan. Hvordan skal du oppnå disse målene? Da er det viktig å tenke på alt. Hvordan skal du bygge siden? Kan du designe den selv? Har du all kompetanse nødvendig eller må du hente inn hjelp utenfra? Hvordan skal du markedsføre den? Hvor mye har du av budsjett?

Husk at når noen spør deg om ideen din bør du klare å fortelle de om den på bare noen få sekunder (PS: De må selvfølgelig forstå den også). Hva tror du konsekvensene vil bli for forsiden din om du ikke klarer å forklare nettsiden med ord på 5-10 sekunder?

2. Ikke vær redd for å gi mye av deg selv

Penger vokser ikke på trær, ikke engang på internett. Selv om du har lest i massevis av bøker at det bare er å leie noen til å lage en nettside, kjøpe trafikk fra Adwords og legge deg til å sove mens nettsiden din tjener penger døgnet rundt, så er ikke dette nødvendigvis realiteten (selv om det muligens var det for de første som gjorde det). Skal du lykkes må du jobbe for det. Spør deg selv om du virkelig har tid til dette? Klarer du det ved siden av jobben din eller må du kanskje si opp? Er du villig til å si opp jobben?

Det viktige er å fokusere på de områdene du er best på. Er du god på design, så gjør du dette selv mens du overlater programmeren til noen som kan det best. Jeg har enda til overs å se noen som er skikkelig gode på begge deler. Jeg liker å tro at du enten har en kreativ (designer) eller teknisk hjerne (programmerer). Du kaster bort tid om du skal ta på deg alle områder selv, noe som fører meg videre til neste punkt.

3. Betalt for kvalitet

Vi har alle hørt ordtaket “du får hva du betaler for”. I de aller fleste tilfeller stemmer dette veldig bra. Sjansen er liten for at du får kvalitet om du betaler $5 i timen til en frilanser fra India. Gjør grunding research og finn ut hva som skal til for å levere det du ønsker deg av høy kvalitet. Finn så ut hvem som kan tilby deg dette til en pris du kan leve med.

Om du ikke har råd til leie eller ansette noen til å hjelpe deg, skaff deg en partner. Nordmenn er alltid redd for å ta inn partnere da de gjerne vil eie alt selv, så om du går med lignende tankesett bør du spørre deg selv: “Vil du eie 100% av ingenting eller 50% av en suksess?”. Sjansen for å lykkes er større med en partner. Da har du noen som kan brainstorme med deg, som kan bidra til produksjon og som fylle inn på de oppgavene du ikke selv er god på. Om du selv er designer er det viktig å ikke velge bestekompisen som også er designer – for da har dere fortsatt ingen til å gjøre programmeringen (mulig dere har mer kapital til å leie inn programmer).

Når du prøver å forhandle deg frem til en lav pris, spør deg selv: “Hvorfor skal han gi alt av seg selv for å levere mye av seg selv til meg, når jeg ikke er villig til å gjøre det samme til han?”.

4. Ikke gjør penger til ditt eneste mål

Penger er flott, men på små web-prosjekter kan de ofte bli din verste fiende. Jeg har selv jobbet med et prosjekt jeg synes var dødens kjedelig, men det tjente OK med penger. Det holdt jeg selvfølgelig ikke ut i lengden.

Du bør ha interesse for prosjektet du jobber med. Enda bedre, om prosjektet kan samkjøres med en hobby har det enda større sjanse for å lykkes, nettopp fordi du høyst sannsynlig har erfaring innen temaet, men også fordi du har interesse. Om jeg skulle laget en nettside om fluefiske hadde den aldri i verden lykkes om jeg var alene med å jobbe om den. Derimot om jeg jobber med et tema jeg kan og elsker, så blir det mye lettere å jobbe med.

5. Hør på hva andre har å si, men ikke la det avgjøre alt

Hør på råd og tips du får fra andre personer rundt deg, men ikke la de avgjøre for mye for deg. Om noen kommer til meg å forteller om en ide for en fluefiske side vil jeg rett og slett ikke på noen måte kunne se hvordan noe slikt skal lykkes. Derimot en person med stor interesse for fluefiske vet kanskje at det finnes dårlige med ressurser om temaet på internett og vet kanskje at det er over 500.000 aktive fluefiskere på nett? Om jeg forteller denne personen at dette ikke vil fungere og han hører på meg, gjør han muligens en stor feil. Om han derimot spør meg hvorfor det ikke vil fungere og jeg forteller han at mine tanker om hvorfor, så kanskje han finner noen tips i ordene mine til ting som må forandres eller gjøres bedre.

Om du tviler på deg selv, så kan jeg nesten garantere deg at prosjektet ikke vil lykkes. Ha tro på deg selv, ta kritikk fra andre, men ikke la kritikken stoppe deg.

Hva mener du er viktig for å lykkes med et internettprosjekt?

reliable essay services

Kenneth Dreyer

3 thoughts on “5 ting du trenger for å lykkes med et internettprosjekt

 1. Bra artikkel som veldig mange kunne hatt nytte av å lese.

  Spesielt avsnitt 3 om å betale for kvalitet er noe mange ikke tenker på. Mange Internett-prosjekter er nok fundert i det tekniske av den simple grunn at personen bak prosjektet er data-interessert og har sin force her. Det mange ikke tenker på er at forretnings/markedsføringsbiten er minst like viktig for å lykkes. Har du ikke penger så finn dyktige folk og få dem med på laget mot eierandeler i prosjektet. “You can’t bake the cake, eat it and keep it.”

 2. Helt riktig, dessverre er det alt for få nordmenn som deler denne meningen. Jeg leste nylig en bok om 50 suksessfulle internettsider hvor historien under oppstart ble beskrevet. Jeg har ikke telt gjennom, men jeg tror ca 45 av 50 dro med en partner enten fra starten av eller veldig tidlig i oppstartsfasen. Det er mange som har gode ideer, men de innser ikke at de trenger hjelp eller hvor egne kunnskaper og erfaringer begrenser seg.

 3. Bra artikkel Kenneth! Du setter fingeren på de viktige og “enkle” tingene som de fleste av oss som driver på nett ofte feiler med. Alle disse tingene burde enhver som starter et nettprosjekt klare å følge!
  Det å drive frem nettprosjekter er en stor jobb, noe mange ikke innser og jeg tror nok mange svikter akkurat på dette punktet også, og dermed gir opp og gjør en halvveis jobb!

Comments are closed.